Kako se prati stanje na burzi

Trgovanje na burzi zahtijeva da se permanentno prati stanje na burzi, odnosno, sve informacije koje se tiču ​​promjena na berzanskom tržištu, podjednako važne i za one koji prodaju i one koji kupuju dionice. To se postiže pomoću informacijskog sustava koji je jedinstven i definiran prema zahtjevima koji podrazumijevaju pouzdanost računalne tehnike, mrežne opreme, operacijskog sustava, programa i alata za upravljanje bazama podataka. Dobar primjer za to je, svakako burzanski, informacijski sustav Beogradske burze, koji prati razvoj svjetskih informacijskih sustava. Inače, internet prezentacije svjetskih burzi, iz dana u dan doživljavaju inovativne promjene usporedo s razvojem informatičke i komunikacijske tehnologije. Ovi informacijski sustavi su vrlo profesionalno specijalizirani za prikaz podataka o trgovanju i kreirani prema potrebama krjanjih korisnika, a osnovna im je namjena praćenje događaja i stanje na burzi u realnom vremenu. Praktično, sustav je na usluzi svima onima koji imaju potrebu za stalnim uvidom u stanje na burzi u cilju donošenja svojih investicijskih odluka. Na taj način je informacijski sustav postao kompleksna institucija koju sačinjavaju kompatibilni manji sustavi za pružanje informacija kao što su, pored web sustava, Wap servis, Sms servis, Sms poruke i Sms plaćanja. Posebna pogodnost za one koji žele da prate stanje na burzi preko svojih mobitela i laptopova je omogućeno specijalnim metodama preko kanala za jednostavno preuzimanje podataka i njihovo čitanje u posebnim namjenskom programima. Najčešći podatke na ovaj način emitiraju na koriskičke servisne stanice odnose se na najveće dnevne promjene na burzi, dnevni izvještaji, vijesti, indeksi dionica i slično.

Primjenom daljinskog trgovanja svim brokerskim kućama je omogućeno da koriste informacijski sustav burze, tako da im pri trgovanju značajno koristi što u svakom momentu prate dešavanja i stanje na burzi. Trgovanje i pristup važnim informacijama su organizirani na vrlo jednostavan način, naravno, uz osiguranu zaštitu komunikacija poštujući svjetske standarde. Dobar primjer je FXLider, vodeći broker u regiji, koji klijentima nudi profesionalnu platformu za trgovanje i ujedno praćenje informacija uz potporu u trgovanju indeksima akcija međunarodnih kompanija. Jedinstvena platforma klijentima pruža mogućnost trgovanja svim investicijskim instrumentima uz konstantnan uvid u stanje na burzi. Pored toga, dnevne analize tržišta, važne vijesti, signali za prodaju i kupovinu i druge značajne informacije uz brz protok podataka, sve skupa čine dobar ambijent za profitabilan biznis.

Stanje na burziPouzdanost i kvalitetu informacijskog sustava kojim se prati stanje na burzi ogleda se u postojanju adekvatnog aplikativno-softverskog rješenja sustava za elektroničko trgovanje, mogućnosti ekspeditivne ugradnje novih verzija klijentske aplikacije, fleksibilnosti u poštovanju modernih standarda informacijskih tehnologija i tome slično. Inače, osnovni moduli informacijskog sustava kojim se prati stanje na burzi su informiranje, trgovanje, kontrola i ostale poslovne radnje, kao što je fakturiranje, procesiranje dokumentacije i dr.. Obično se prakticira izdvojeno informiranje kao nezavisni modul koji je dostupan raznim korisnicima zainteresiranim da prate stanje na burzi. Programski modul informacijskog domene se sastoji od sustava za tekuće informiranje (realno vrijeme), statističkog informacijskog sustava i publikacionog sustava za informiranje. Zahvaljujući tome, sve aktualne novosti i informacije o izdavaocima vrijednosnica i trgovanju na burzi nalaze se na sajtu berze, što praktično omogućuje da se svakog momenta može pratiti stanje na burzi.

This entry was posted in stanje na burzi and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.