Cijena bakra na burzi i njen utjecaj na tržište valuta

U analizama kretanja cijena na međunarodnom financijskom tržištu cijena bakra na burzi vrlo često zauzima značajno mjesto i interes investitora. To je posljedica uske povezanosti bakra kao robe, s gospodarskim rastom vodećih svjetskih ekonomija svijeta. Naime, bakar, sa kemijskom oznakom CU (latinski naziv za bakar je Cuprum) je od davnina poznat kao osnovni sastojak bronze. Zastupljen je u zemljinoj kori u vidu minerala halkopirita, halkozina i drugih. Čist bakar je crvenkasto-smeđe boje, spada u meke metale vrlo velike topline i električne vodljivosti, a na zraku ne podliježe koroziji. Bakar se masovno upotrebljava za produkciju električnih vodiča i elektronici. Bakar se dodaje u razne legure, miješa se sa zlatom i srebrom zbog poboljšanja njihovih mehaničkih osobina. Upravo zbog široke primjene bakra, prije svega u industriji, a relativno malih svjetskih rezervi, bakar predstavlja materijal od strsteškog značaja u svijetu.

Za sve sudionike na međunarodnom financijskom tržištu i svjetskim robnim burzama od suštinskog je značaja činjenica da su bakar i cijena bakra na burzi u snažnoj sprezi s gospodarskim rastom, na prvom mjestu u industrijskom razvoju Kine. Posebna važnost ove informacije je u tome što se zna da je Kina najrazvijenija zemlja trećeg svijeta, zajedno s Indijom, te da posljednjih godina ima značajnu ulogu u dešavanjima globalnih tržišnih prilika. Velike potrebe Kine za bakrom koja ima značajni rast proizvodnje u građevinskoj i telekomunikacijskoj industriji prouzrokovala je i nagle promjene cijena bakra na burzi. Slična situacija je iu drugim vodećim gospodarstvima svijeta, tako da je krajem prošle kalendarske godine zabilježena rekordna cijena bakra na burzi u Londonu, a kao razlog tome navedena je informacija o isčekivanju globalnog gospodarskog napretka s početka tekuće 2011. godine. Tom prilikom je zabilježena cijena od 9.392 dolara za metričku tonu bakra, što je izuzetno visoka cijena bakra na burzi. Sve vodeće brokerske kuće (FXLider, vodeći broker u našoj regiji) pomno prate kretanje cijena zlata, nafte i bakra, kao strateški važnih sirovina, a posebno zbog njihovog utjecaja na tržišna kretanja uopće.

Cijena bakra Da bi se razumio značaj bakra kao strateškog materijala i visoka cijena bakra na burzi, potrebno je napraviti podrobniju analizu o najvećim proizvođačima. Vodeći svjetski proizvođač bakra je Čile, ali Čileanski pezo nije u sustavu plutajućih valuta. Zato je značajniji drugi najveći proizvođač bakra u svijetu, Australija sa svojom slobodno plutajućom valutom, australskim dolarom koji spada u najtrgovanije valute na međunarodnom forex tržištu. Ništa manje važna činjenica za kretanje cijena bakra na burzi je i podatak da veza ove robne valute igra veoma bitnu ulogu u kretanju cijene kanadskog i novozelanskog dolara. Općenito, tijesna povezanost odnosa roba i valuta se posebno prati i izražava kroz indeks cijena robe (CRB) gdje obavezno figuriraju kretanje cijena bakra, zlata i nafte. Indeks cijena robe je izuzetno koristan kao mjerilo inflatornog pritiska, jer kad cijene roba rastu, taj porast cijena se može dalje proširiti na gospodarstvo uslijed povećanja troškova proizvodnje i roba. Dakle, poseban značaja ima činjenica da cijena bakra na burzi ima višestruku refleksiju na kretanje cijena na međunarodnom financijskom tržištu općenito promatrano, a razlog tome je velika povetanost sa vodećim svjetskim valutama i privredma, gdje kao sponu zasigurno nalazi u rasprostranjenosti utjecaja australskog dolara kao važne valute i zlata kao strateški važne robe, ali i više od toga. Naime, australski dolar se često u analizama promatra kao azijska valuta jer ima ogroman utjecaj na rast azijske proizvodnje. Budući da je u uzajamno tijesnoj vezi is američkim dolarom, a po svojoj temeljnoj osobenosti predstavlja valutu koja možda najviše zavisi od cijena robe i trgovini, sa sigurnošću se može tvrditi da je kao vodeći svjetski proizvođač zlata i bakra, u izuzetno ovisnom odnosu, kao i svi njegovi najveći tržišni partneri, od toga kako se ponaša cijena bakra na burzi.

This entry was posted in Cijena bakra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.